Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_500.jpg

Haus Galerii 08.05.2021

Eesti moodsa kunsti klassika oksjoni näitus kevad 2021

See valik koondab autoreid, kellega galerii on pea 25 aastat koostööd teinud ja kes on meie kunstipilti oluliselt mõjutanud.

Nii mitmeidki väärtusi on selle aja jooksul ümber hinnatud ja nõukogude perioodi kunstigi vaadatakse täna teisiti. Igast selle valiku oksjoniteosest kirjutavad lähemalt kunstiloolane Eero Epner ja kuraator Piia Ausman.

Eesti moodsa kunsti klassikuteks võime pidada autoreid, kes on tulnud meie kunstipilti enamasti 1970ndate aastate lõpul ning kelle aktiivne, originaalne, otsingute- ning inspiratsioonirohke looming on äratanud esmast tähelepanu ja saanud tunnustust 1980-90ndatel aastatel. Mitmed neist on tegevad tänaseni.

Moodsa kunsti klassikud on meie loomeruumi oluliselt mitmekesistanud ja rikastanud. Nende teosed on esindatud kunstimuuseumis nii Tallinnas kui Tartus, aga ka mitmetes nimekates riiklikes ja erakollektsioonides väljaspool kodumaad. Kunstnikud, kes on olnud mõjutatud nõukogudeaegsetest arusaamadest, otsides läbi piirangute ja limiteeritud eneseväljenduse võimaluste kontakti laiema maailmaruumiga. Nende looming on kokkupuutepunktiks sügavate isiklike kaemuste ja ühiskondlike protsesside vahel, kandes endas ühe erilise ajajärgu ideid, vastuolusid ja nostalgiat. 

Just selle perioodi kunst on viimase paari aastaga leidnud õigustatult laiemalt tähelepanu, mis kajastub selgelt ka oksjonite müügihindades.  1980–90ndad aastad on meie kunstituru trend. Need on väärtuslikud teosed, mida kunstnikud ise loevad täna oma kullafondi kuuluvaks ja millest veel vaid vähene osa on erakogujatele kättesaadav.

Haus Galerii kevadoksjon ja näitus koondab selle mõnekümneaastase unikaalse perioodi kunsti paremikku. Nimedest võiks siinkohal esile tõsta Olav Maranit, Andres Toltsi, Jaan Elkenit, Tiit Pääsukest, Jüri Arrakut, Olev Subbit, Malle Leisi, Aili Vinti, Lembit Sarapuud, Nikolai Kormašovi, Tõnis Vinti, Enn Põldroosi, Toomas Vinti, Rein Tammikut, Peeter Mudistit, aga ka graafikuid Vive Tollit, Mare Vinti, Leonhard Lapinit ning mitmeid teisi.

Oksjonil on enampakkumisel ning näitusel väljas 50 teost. Vaata teoseid ja loe lähemalt SIIT.

< tagasi