Kunstifilmid > KUNSTNIKUD JA NÄITUSED

HAND MADE MANIFESTING. Kadi Tombak "Geometry of Consciousness"

Kadi Tombak on oma kunstivormis viinud kokku kalligraafia ja geomeetria. Tema teoseid inspireerivad hinduistlikud ja budistlikud pärimuslikud tarkused, pühad laulud ja sakraalarhitektuur, mida kunstnik esitab kaasaaegses visuaalses interpretatsioonis. Ta kirjutab tekste ringikujulises liikumises paberile ümber arhitektuurse sümbolkeskme. Kadi Tombak toetub oma kunsti luues isiklikele teadmistele sakraalsümbolitest ja mantratest. Ta on elanud 2014. aastast 7 aastat Bali saarel, kus ta süvenes hinduismi ja budismi, tehes koostööd Bali peapreestrite ja pühameeste ning -naistega. Muusika on loodud ja esitatud tema abikaasa, Argentina helilooja Gustavo Twardy poolt. Filmi loominguline juht ja produtsent Nando Grancelli. Kuraator Piia Ausman.

SRI YANTRA WHEEL - Exhibition in Haus Gallery - Kadi Tombak "Geometry of Consciousness"

Kadi Tombak on oma kunstivormis viinud kokku kalligraafia ja geomeetria. Tema teoseid inspireerivad hinduistlikud ja budistlikud pärimuslikud tarkused, pühad laulud ja sakraalarhitektuur, mida kunstnik esitab kaasaaegses visuaalses interpretatsioonis. Ta kirjutab tekste ringikujulises liikumises paberile ümber arhitektuurse sümbolkeskme. Kadi Tombak toetub oma kunsti luues isiklikele teadmistele sakraalsümbolitest ja mantratest. Ta on elanud 2014. aastast 7 aastat Bali saarel, kus ta süvenes hinduismi ja budismi, tehes koostööd Bali peapreestrite ja pühameeste ning -naistega. Muusika on loodud ja esitatud tema abikaasa, Argentina helilooja Gustavo Twardy poolt. Filmi loominguline juht ja produtsent Nando Grancelli. Kuraator Piia Ausman.

BUDHA TEMPLE - Exhibition in Haus Gallery - Kadi Tombak "Geometry of Consciousness"

Kadi Tombak on oma kunstivormis viinud kokku kalligraafia ja geomeetria. Tema teoseid inspireerivad hinduistlikud ja budistlikud pärimuslikud tarkused, pühad laulud ja sakraalarhitektuur, mida kunstnik esitab kaasaaegses visuaalses interpretatsioonis. Ta kirjutab tekste ringikujulises liikumises paberile ümber arhitektuurse sümbolkeskme. Kadi Tombak toetub oma kunsti luues isiklikele teadmistele sakraalsümbolitest ja mantratest. Ta on elanud 2014. aastast 7 aastat Bali saarel, kus ta süvenes hinduismi ja budismi, tehes koostööd Bali peapreestrite ja pühameeste ning -naistega. Muusika on loodud ja esitatud tema abikaasa, Argentina helilooja Gustavo Twardy poolt. Filmi loominguline juht ja produtsent Nando Grancelli. Kuraator Piia Ausman.

LILLED MAAILMA LÕPUST ANIMATSIOONID - Marko Mäetamm

Marko Mäetamme näituse raames Haus Galeriis "Lilled maailma lõpust" 2022 september-oktoober, valmisid animatsioonid, kus kunstnik vaatab oma loomingut läbi huumori ja kelmika kõrvalseisja pilgu, kehastudes neljaks erinevaks iseendaks...  Animatsioonid valmisid koostööd filmikunstnik Nando Grancelliga.

SARJAST - KUNSTIKOLLETSIONÄÄRID - Jose Corominase erakogu. Eesti moodsa kunsti klassika.

Haus Galerii esitleb publikule jätkuvat näitustesarja KUNSTIKOLLEKTSIONÄÄRID, vaatamaks meie erakogujate tagatubadesse. Siinkohal süveneme eesti moodsa kunsti klassikasse läbi Jose Corominase erakogu, kes on elanud Eestis viimased 20 aastat ja tegelenud eesti kunsti kogumisega. Enamasti on kunstikogujad persoonid, kes jäävad kunsti varju ega taha end avalikustada. Ometi on ka filantroope, kes tegutsevad kunsti propageerides suurejoonelisemalt, korraldades näituseseeriaid oma kollektsioonist või luues eramuuseume, mis publiku tähelepanu köidavad ning ka nende endi isiksuse avalikkuse huvi alla toovad. Jose Corominas on avatud oma kunstikogu näitama. Filmi režissöör Nando Grancelli, kuraator ja teksti loeb Piia Ausman.

TREILER - ARNO ARRAK - SULANDUMISED

Haus Galerii esitleb Arno Arraku muusikaalseid akvarelle, mille värvid sulanduvad mõttemaastikeks, jättes ruumi meditatsioonile. Arno Arrak osaleb muusikute grupis Tunnetusüksus, tehes kunsti helid läbi taju ja improvisatsiooni kuuldvaks. Tunnetusüksus musitseerib traditsioonina juba pikki aastaid alati Arno Arraku näitustel. Rivo Laasi, basskitarr, flööt; Eve Laasi, tšello; Agu-Ergav Laasi, tšello; Arno Arrak, löökriistad. Režissöör Nando Grancelli.

TREILER. RIHO SIBUL. KITARRI HEATEGEV OKSJON

Riho Sibul ostis pilli Suhr P1988 Pro Series (Made in USA) uuena ca 2000 algul, mängides sellega paljudel Ultima Thule esinemistel. Lisaks on selle pilliga salvestatud enamik lugudest Ultima Thule 2010. aasta albumil "Jälgede jälgedes". Kuukitarr MTÜ koostöös Haus Galeriiga korraldab selle kitarri heategeva oksjoni, mille tulusid kasutatakse Riho Sibula muuseumi rajamiseks Hiiumaale, kuhu soovitakse koondada legendaarse muusiku vaimne pärand. Kitarri näol on tegemist ainukese muusiku instrumendiga, mida on võimalik tema loomingu austajatel omandada. Riho Sibula teised kitarrid on tema lähedaste muusikutest sõprade kasutuses. Treiler Haus Galerii, Nando Grancelli.

ENESETAPULILL - MARKO MÄETAMMELT

Haus Galeriis avatava Marko Mäetamme näituse "Lilled maailma lõpust" raames on valminud 16 teose animeeritud kataloog Marko Mäetamme ja filmikunstnik Nando Grancelli koostöös. Animatsioonid esitlevad Mäetamme erinevaid iseenda-tõlgendusi oma kahepalgeliste lillede foonil. Käesolev on üks neist.

MILJARD KILK - HEATEGEVA PILDI LUGU

Haus Galerii avab 2022 aasta sügisese oksjonite hooaja, mis on pühendatud galerii 25. aastapäevale, kultuurimärgilise missiooniga. 

1940ndatel rüüstas punaarmee nii Jõelähtme kirikut kui ka lõhkus oreli. Nüüd on Kirikumõisa Sihtasutusel käsil oreli restaureerimine. Tuntud maalikunstnik ja 1980ndate hüperrealist Miljard Kilk maalis poole aasta töö tulemusel suureformaadilise kunstiteose, mis seob kaasaja ja vana Euroopa kultuurimälu. Teose heategevat oksjonit korraldab Haus Galerii ja selle tulu läheb oreli restaureerimise fondi. Film tutvustab nii kirku kui kunstiteose ja galerii osa projektis. Tekst ja lugenud Piia Ausman. Režissöör Nando Grancelli.

Heategev oksjon toimub 4.sept. - 4. okt. Haus Galerii oksjonite platvormil www.onlinearthaus.com 

 

 

Vilen Künnapu - Maailma peatamise maastikud

Kestus 1:30 

Treiler Vilen Künnapu näitusele" Maailma peatamise maastikud" Haus Galeriis. Tuntud arhitekt ja kunstnik loob künnapulikult isikupärase stiliseeringu ja provokatiivse värvikasutusega peamiselt suureformaadilisi akrüülmaale. Need on ekspressiivsed, omalaadse geomeetria ja märgisüsteemiga teosed, milles on suur annus teadlikult rõhutatud naivismi, kui märki kunstniku siirast ja puhtast energiaväljast, mis end rõõmsana pildipindadele laotab. Loe näitusest lähemalt SIIT 

 

Haus Galerii: Liiva Leškin "Tegelik ja Teine"

Lühifilm moekunstnikuna tuntud Liivia Leškinist. "Tegelik ja Teine". Film tõstatab küsimuse, kumb on tegelikum, kas see kellena meid tuntakse või kelleks peame end ise. Film on valminud kunstniku esimese maalinäituse eel, mida Haus Galerii kureeris Tallinnas, Arhitektuuri galeriis. Filmi autor on oma ala pikaajaline professionaal Nando Grancelli/ Haus Films. 

 

Näituse treiler - Ootamatu stagnatsioon!

Kestus 1:35 

10. juunil kell 17:30 Haus Galeriis avatava Olesja Katšanovskaja-Mündi näituse, ”Ootamatu stagnatsioon”, treiler. Näitus on inspireeritud sunnitud seisakutest, mida põhjustas meid kõiki puudutav viirus ja globaalne karantiiniperiood. Näituse põhjal koostatakse filmi elementidega virtuaalprojekt, mis jääb vaatamiseks galerii kodulehele: www.haus.ee. Näituse kuraator Piia Ausman, treileri ja virtuaalporojekti autor, Haus Films loovjuht ja režissöör Nando Grancelli.

MALL NUKKE - METAMORFOOSID

Kestus 5:38 

Kunstnik Mall Nukket on inspireerinud meteoriit, millest ta kõneleb lühifilmis, avades oma loomingu tagamaid. Film illustreerib Mall Nukke näitust "Metamorfoosid" Haus Galeriis, rääkides muutumistest ja teisenemistest, sellest kes me oleme selle maailma hapras energiavoos, kus vaid ühe kosimilise killukese langemise järel võib kõik muutuda olematuks. Mall Nukke näitus on mänguline. Filmi autor: Haus Films - Nando Grancelli. 

 

GÜNTHER REINDORFF. MEREVAADE 1926

Kestus 2:33

Lühifilm ülidetailse joonistaja ja graafikuna tuntud Günther Reindorffi rariteetsest pastellmaalist, mis pärineb 1926. aastast. Film vaatab lähemalt üht romantilist sisekaemust, kus on oluline värvide voogavus ja ootamatult teistmoodi Reindorff. Filmis on kasutatud Eesti Loodusmuuseumis olevat Günther Reindorffi liblikatekogu ja perekonna foroarhiivi Ravo Reidnalt. Tekst: Eero Epner. Teksti loeb kunstnik Siim-Tanel Annus. Filmi autor Haus Films, Nando Grancelli. 

Aktimaal Haus Galeriis, ENG subtitles

kestus 3:21 

Eesti Maalikunstnike Liidu näitus: “Aktimaal Haus Galeriis” (kuraator ja koostaja, Tiina Tammetalu), on saanud ohtralt publiku tähelepanu. Haus Galerii on komplimendi ja tunnustusena meie nimekatele maalikunstnikele loonud lühifilmi, et jäädvustada näitust, aktimaalide meelolu ning loojate suhtumisi ja hinnaguid aktiteemasse laiemalt. Oleme interpreteerinud aktimaali omal hoogsal moel. Filmi autor Haus Films – Nando Grancelli. Täname Rahvusooperi Estonia baleriini Karina Laura Leškinit ja kunstnikke, kes on galeriile ainest andnud kunsti atraktiivseks tutvustamiseks. 

Toomas Kaasik. PEIDUS POOL

TOOMAS KAASIKU FOTOD  

kestus 4:55

Lühifilm fotograaf Toomas Kaasikust ja tema maalilisest töölaadist. Kunstnik kasutab tänaseni omaaegset legendaarset analoogkaamerat Smena 2. Tema pildid valmivad põhjaliku käsitöö tulemusel. Kaasiku meelismotiivid on loodus, linn ja aktid. Oluliseks peab kunstnik eelkõige mitte reaalsuse tabamist vaid pigem tunde edasiandmist. 

KARIN LUTS. KALANAISED. 1948

Kestus 2:13 

Karin Luts lahkus Eestist Teise maailmasõja aegu. Tema veendumuseks oli, et tema teosed kuuluvad kodumaale. Maal "Kalanaised", mis valmis eksiilis 1948. aastal, jõudis kodumaale alles 2019. aasta kevadel. Lühifilm süveneb kunstniku töösse ja tehnikasse lähemalt. Teksti on kirjutanud kunstiloolane Eero Epner. Filmile annab oma hääle kunstnik Aili Vint. 

NÄITUSE TREILER: Per W. Petersen. PEA JA SABA

Kestus 2:10 

Treiler, mis teeb sissejuhatuse Haus Galeriis avatavale näitusele "Pea ja Saba". 13 aastat tagasi Taanist Eestisse elama asunud kunstnik Per William Petersen esitleb oma huumorist laetud skulptuure. Näitus jääb avatuks 4. - 29. juunini. 2019. 

Olemine - Existence. Sirje Petersen

Sirje Petersen. Olemine. 2019  

kestus. 2 : 24

Pilk Sirje Peteseni maalile " Olemine", mis auhinnati Eesti Kunstnike Liidu 2019 aasta ülevaatenäitusel publikupereemiaga. See maal on kui tajudemaastik, mis läbi värvide ja figuuripuudutuse püüab rütmistada olemise seletamatut olemust -  sõnad muutuvad üleliigseks. 

Filmilõigu on loonud Haus Films - loominguline ettevõte, kelle eesmärgiks on tõlgendada kunsti läbi filmi. 

Vaata kunstniku teisi teoseid SIIT 

Läbiminek - Transition

Kestus 2:40

Tundlikud abstraktsioonid, mis liiguvad läbi kõiksuse ruumide luues alateadvuse märgikeeles kõnelevaid süsteeme ja dimensioone. Siimu maalide sisemusi avab kaamerasilm, milleks on andnud inspiratsiooni nii Siimu tegevuskunst kui ka tema kohati universumi ääripidi kulgevad maalid seeriast "Genesis". Filmi autor Nando Grancelli.  

ELU ON ILUS/ LIFE IS GOOD

kestus 10:49

Elu on ilus/ Life is Good

Kahe Soome tuntud kunstniku Elvi Rangelli ja Elina Laurineni ühisnäitust tutvustav lühifilm,  kus kunstnikud kõnelevad oma loomingust lähemalt. Näitus on tulvil värve ja emotsioone, mida omasoodu interpreteerida. Loe näitusest lähemalt SIIT