Kunstifilmid > HAUS GALERII KEVADOKSJON 2023

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023 - Johann Köler. Kristuse peaetüüd. 1857 - 1858

Haus Galerii 2023 aasta kevadoksjonite sarja kõige esimene teos on Johann Köleri Kristuse peaetüüd, mis on valminud eeltööna tema ühele tuntuimale tööle, Cēsise (Võnnu) Jaani kiriku altarimaalile. Köleri teosed kunstioksjonite loendis on alati sündmuseks. Selle maali puhul üllatab kristlikus maailmas olulise motiivi spontaanne lõpetamatus, mis mõjub kaasaegselt konseptuaalsena. Teos kuulus Saksa-Vene arhitekti Maximilian von Messmacheri kollektsiooni koos mitmete teiste Köleri maalidega. Kuraator Piia Ausman, tekst Eero Epner, filmi autor Nando Grancelli.

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023. Konrad Mägi. Maastik 1915 - 1916

Konrad Mägi looming on jätnud sügavalt märkimisväärse jälje Eesti kunsti ajalukku, läbi tema enese ande ja eksperimentaalse ning dünaamilise maalijanatuuri kui ka tema ühiskondliku tegevuse rahvusliku kunstihariduse rajamisel 20. sajandi alguskümnenditel. Seda enam on sündmuseks iga tema kunstioksjonite valikuis olev teos nagu ka antud äärmiselt värvikirgas ja tähendustekihiline maastik.

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023. August Albo. Talvine maastik. 1950ndad

Haus Galerii on ikka esitlenud kunstioksjonite valikus autoreid, kes asunud kunagi kodumail ent liikunud siit edasi laia maailma ja seda erinevatel põhjustel. Peterburis kunsti õppinud eestlane August Albo jätkas oma loometeed USA-s, olles seal pupulaarne kunstnik, kelle teosed leidsid mastaapselt reprodutseerimist, teda tunti kui suurepärast tegelikkuse illusioonide loojat, mida tõendab ka käesolev maagiline talvevaade.

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023. Kalju Nagel. Kevadine talveilm. 1957

Kevadine talveilm. 1957 on Haus Galerii kevadoksjoni teos, mis pöördub veel stalinliku režiimi mõjudest laetud aega, kui kunst oli reglementeeritult realistlik ning värvid tõetruud. Nagel lahendab selle perioodi oma maalikunstis meisterliku koloristina üldistades üht elu tegelikku hetke ja tegelikku päeva ning varakevade meeleolu väljaspool iseennast.

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023. Nikolai Kull. Autoportree. 1921

Teos Haus Galerii varasema kunstiperioodi oksjonilt, mis kujutab Nikolai Kulli ennast 1921. aastal, ajal, mil ta õppis Ants Laikmaa ateljeekoolis. Kunstnikud olid tihti omaenese kõige käepärasemad modellid, Kull on end sellel portreel maalinud noore ja šikina, pannes vaatajat täna tundma tema ajastu ja püüdluste hõngu.

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023. Henn Roode. Lamav akt. 1964

Henn Roode lamav akt 1964. aastast on kogenud kunstniku otsinguline ja maaliuuenduslik teos, kus värvid põrkuvad ja põimuvad luues kerge ja fragmentja struktuuriga teose. Teos on mitmekihiline kandes nii ajastu uuenduslikke kui ka autori enda andekaid ja sisulisi sõnavõtte tollases maalikunstis. Henn Roode oli üks isikupäraseima käekirja autoreid, kes suutis oma loojajoone säilitada vaatamata nõukogude repressioonidele ja vangilaagrile ning rasketele kohanemistele eluga.

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023. Richard Uutmaa. Puise rand. 1962

Haus Galerii esitleb siinkohal Richard Uutmaa 1960ndate aastate üht silmatorkavamat teost, mille inspiratsiooniks on olnud Puise rand. Mastaapse formaadiga 120 x 180 cm, eepiline teos kujutab rannaküla elu, siduses looduse ja inimese ühtseks tervikuks. Mereelu maalijana tuntud ja tunnustatud Uutmaa on loonud siin suurejoonelise inimese ja looduse teemalise üldistuse.

EESTI KUNSTI KEVADOKSJON 2023. Märt Bormeister. Kihnu talutuba. 1955

Märt Bormeister on siin maalinud Kihnu talu 1950ndatel aastatel, ajal, mil saared kandsid veel kunagise Eesti nostalgiat ja arhailisust, mida kunstnikud omal moel romantiseerisid. Valguselaik läbi väikese akna madala laega toa põrandalaudadel. Tekst Eero Epner, lugenud kuraator Piia Ausman, filmiline teostus Nando Grancelli.

EESTI GRAAFIKA JA JOONISTUS - 2023 KEVADOKSJON

Haus Galerii on graafikatehnikas valminud teostele Eesti kunstis pööranud viimastel aastatel suunatud tähelepanu. Graafika on oma teostuselt komplitseeritud ja meisterlikke oskusi nõudev meedium ning eesti kunstnikud on selles laadis olnud äärmiselt virtuoossed ja mitmekülgsed loojad. Graafika on läbi siinse kunstiajaloo järginud ajastu trende ning olnud nõukogude perioodil pelgupaigaks ka mitmetele maalijatele, kuna graafika oli vähema tsensuuri all kui maalikunst. Haus Galerii 2023. aasta kevadoksjon annab ülevaate eesti graafika arengutest kronoloogias, 20. sajandi algusest kuni tänapäevani.  Siinkohal meeoleolukas sissejuhatus graafikaoksjoni näitusele Haus Galeriis. 

KEVADOKSJON 2023 - TEOSEID SHOWROOMI SEINTELT

Märkimaks Haus Galerii 26-aastast oksjonite traditsiooni on galeriis avatud oksjonite showroom, mis pöörab väärt kunstiteostele tähelepanu aastaringselt. Täna oleme sellesse ruumi seadnud näituse Hausi 2023 aasta kevadoksjonile tulevatest teostest, esitlemaks esmalt väikest, ent sisukat vaadet eesti kunstiajalukku.  

Showroom esitleb oksjonite kontekstis rariteetseid ja hinnatud teoseid ning autoreid nagu Konrad Mägi, kellelt Hausi oksjonil on seekord väljas teos, mis on dateeritav 1914 – 1916 aastatesse, kulmineerudes ehedalt postimpressionistliku maalikäsitlusega ja köites mägilikult erakordse värviintensiivsusega. Samuti leiate siit varajase 1935. aasta maalieksperimendi Kaarel Liimandilt, 1941. aastal loodud tundliku varakevade impressiooni Johannes Võerahansult, 1945. aasta maalitiheda rannaküla vaatega figuraalkompositsiooni Richard Sagritsalt aga ka tundliku vaate 1974. aasta tulbikimbule Peeter Mudistilt ning nii mõndagi veel. Kuraator Piia Ausman. Filmi autor Nando Grancelli. 

VIDEOKATALOOG: 1966 - TÄNAPÄEV

Haus Galerii 2023 aasta kevadoksjoni kollektsiooni videokataloog, mis sisaldab meeleoluka muusikalise kujundusega ülevaadet 77-st teosest. Teosed on valminud aastatel 1966 - 2023 ja esitatud kronoloogias.  Tähelepanu all on eesti moodsa kunsti klassika - see kunstnike põlvkond, kes tuli areenile peamiselt 1960ndate lõpus ja 1970ndate alguses aga ka hiljem. Teostest on laiapõhjaliselt kirjutanud kunstiloolane Heie Marie Treier, kelle tekste on filmile kohandanud ja peale lugenud oksjoni kuraator Piia Ausman. Režii ja teostus on professionaalselt filmitegijalt Nando Grancellilt, kelle kaamerasilm toob lähemale teoste maalitehnilised detailid, aidates näha nende valmimise nüanse ja kõnekaid kompositsioone.