Kunstifilmid > HAUS GALERII KEVADOKSJON 2021

TREILER: Haus Galerii Eesti kunsti kevadoksjon 2021

Vaade valikule teostest Haus Galerii 2021. aasta eesti kunsti kevadoksjoni vanema kui ka moodsa kunsti klassika kollektsioonist. Oksjoni ekspositsiooni kuraator Piia Ausman. Treileri autor Haus Films loovjuht/rešissöör Nando Grancelli.

2. Maastiku meditatsioon - Anatoli Kaigorodov

Teos, milles on tunda juugendi järelkaja, selle imelise kunstivoolu puhtaid, dekoratiivseid mõjusid, mis on ühendunud sügavalt sisuka pilguga ühele Põhja-Eesti rannikule Anatoli Kaigorodovi nägemuses. Töö Hausi 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli, teksti autor ja loeb Piia Ausman.

3. Sõjajärgne Tartu Nigul Espe poolt vaadatuna

Sõjajärgsed ülesehitustööd on leidnud kunstis kajastamist mitmeti. Ilmselt on neis hetkedes olnud kunstnikele nii lootust kui lohutust, mil maalikast seatud sinna, kudu on koondunud korraga nii mälestused sellest, mis oli kui ka ideed, sellest, mis tuleb. Teos Hausi 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Filmiline tõlgendus Nando Grancelli. Teksti autor ja loeb Piia Ausman.

5. Botaaniline lüürika Malle Leisi akvarellil

Botaaniline maailm on Malle Leisi loomingu pärisosa ja indentiteet. Lilli, taimi, aedvilju läbi erinevate aastaaegede on tema teostel ikka ja erinevais tehnikates, siin ja seekord akvarellil, mille sulanduv kergus laseb aimata äratuntavalt ja täpselt nii mõnegi nostalgilise lille, ka murtud südame. Toes Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Filmiline tõlgendus Nando Grancelli, teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

6. Mitmetähenduslik maal loomaga ketis - Jüri Arrakult

Jüri Arrak on loonud nii oma tegelaskuju kui ka teatud isikliku mütoloogia, mis kannab endas tihti poliitilisi tagamaidki. See 1993. aastal valminud maal, kujutab ketis looma, mille alltekstid on mitmeti loetavad. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli. Teskti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman

7. Vaade 1895. Prantsusmaa rannikule - kunstnik Eduard Spoerer

Meeleolukas pilk 1895. aasta Prantsusmaale, Bretagne rannikule, läbi Eestis sündinud baltisaksa kunstniku Eduard Spoereri pilgu. Meri ja purjepaadid, päikesevalgus ja joviaalne muretus, mille järgi me kõik igatseme. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus - Nando Grancelli. Teksti autor kunstiloolane Eero Epner. Loeb kuraator Piia Ausman.

8. Anonüümsete naisekehadega ruum - kunstnik Leonhard Lapin

Leonhard Lapin on tuntud oma erootilise alatooniga teoste poolest. See originaaljoonistus viib vaataja pea mustrilisena mõjuvasse ananüümsete naisekehade maailma, läbi intrigeerivate muusikarütmide. Teos pärineb Haus Galerii kevadoksjon 2021 kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus - Nando Grancelli. Teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

9. Tallinna vanalinn 1920ndatel - kunstnik Andrei Jegorov

Kevadises päikeselõõsas Tallinna vanalinn, mille valgust kurt kunstnik Andrei Jegorov on tundlikult tabanud. Vanalinna tollaste tänavate ja tornide ilmed on tuttavlikud läbi arhailisena säilinud linna tänaseni. Teos pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus - Nando Grancelli. Teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

11. Mimoos 1967 - Aili Vint läbi op ja popkunsti

Aili Vint oli 1960ndatel aastatel üks eesti kunsti julgemaid ja intrigeerivamaid naisautoreid. Vaade tema teose "Mimoos" südamikku põimib ühte nii aja ja uued vormiotsingud kui ka sidusad tundekogemused. Teskti autor ja lugenud Piia Ausman. Teose filmiline tõlgendus - Nando Grancelli.

12. Kutse teatrisse 1940.aastal - kunstnik Johannes Greenberg

Teatraalne ballistseen, mida Johannes Greenberg on kujutanud 1940ndatel aastatel elavdab realistliku ent hoogsalt abstraktse värvikäsitlusega loodud figuuride piduliku seltskonna, kellega kaasa tantsida. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus - Nando Grancelli. Teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

13. Tartu paadisadam Nigul Espe jäädvustuses 1949

Sõjajärgne Tartu on oma suvises rütmis. Emajõgigi aktiivses kasutuses ja ülikooli sadamakai ääres loksuvad ootavalt paadid. Töö pärineb Haus Galerii kevadoksjoni 2021 kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli. Tekst Eero Epner, loeb Piia Ausman.

15. Maastik väga värvilise karjaga - Juhan Püttsepp

Ilus impressioon 1936. aasta koduselt karjamaalt, värvilised lehmad, kollased, punased ja sinine karjus, kõlab nagu tollane muinasjutt kunstnik Juhan Püttsepa haruldasest varasest loomingust. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli. Teksti autor ja loeb Piia Ausman.

16. Jaapanlanna Evald Okase ajasalvestuses

Evald Okas jäädvustas oma reisid graafikaloomingusse. Jaapan oli tema jaoks eksootiline ja võluv. Jaapanlanna on siin nii kultuuriline märk kui ka kunstniku isiklik kogemus, andes edasi modelli suletud olemust. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus - Nando Grancelli. Teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

17. Tiit Pääsuke vaatab 1975. aastal välja bussiaknast

Tiit Pääsukese vaade bussiaknast koondab mitmed 1970ndate aastate rütmid - modernse dünaamika, hüperrealismi sugemed, teatud ajastu stiilijooned ning maalija enda vaatenurga kujutatule, mis asuks nagu kusagil kõikide aegade ja olemiste vahel - igavesti teel...Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus, Nando Grancelli. Teksti autor Eero Epner, Loeb Piia Ausman.

18. Saaremaa tüdruk lambaga - Johannes Võerahansult

Johannes Võerahansu on ikka poetiseerinud lihtsat eesti elu. Tema pintsli all muutuvad külad, inimesed ja töised olukorrad lüüriliseks nagu ka see Saaremaa tüdruk siin 1938. aastal, kes omasoodu päikese käes lammast pügab. Teos pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teos filmiline tõlgendus, Nando Grancelli. Teksti autor ja loeb Piia Ausman.

19. Mänguline aktimaal Paul Alliku loomingu kõrgperioodist

Paul Allik on eesti moodsa kunsti klassika üks kaunemaid maalijaid. Alliku pintsel oli hoogne, vaba, kammitsemata, kombineerides õhulisi otsekui tantsisklevaid värvilaike ja kontuurjaid jooni üheks musikaalseks tervikuks, nii ka sellel joviaalsel aktimaalil. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus, Nando Grancelli. Teksti autor ja loeb Piia Ausman.

20. Kaunis veekandja Rene Kari abstraktsioonis

Rene Kari teos veekandjaga on õrn ja tundlik teos. Karile iseloomulikult peitub ka siin figuurjaid jooni, liikumisi ja seisakuid. Maaliruumid algavad ja lõppevad üksteises täpselt, süsteemselt, peente varjude ning värviülemine-kutega, milles pintslipuudutus on märkamatu. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus, Nando Grancelli. Teksti autor ja loeb Piia Ausman

 

21. Kunst armastab kasse - Aleksander Vardi ka - 1930.aastal

Aleksander Vardi haruldane varase perioodi teos, mil ta signeeris end veel nime all Bergman. Natüürmordid olid Vardi üheks meelisžanriks, see kammerlik kassike korvis ajastulikult buduaariliku roosikimbu all on armsalt ootamatu leid Haus Galerii 2021 aasta kevadoksjoni valikus. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli, teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

22. Oskar Hoffmanni teel olijad 19. sajandi lõpust

Hoffmanni laad on siin veel oluliselt vabam, kui tema hilisematel tuntud talupoja portreedel. Otsiv, õhuline ja tulvil valgusmeeleolusid. Kunstnik kujutab üht päikeselist päeva ja teel olijaid. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendud Nando Grancelli, teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

23. Roman Nymani arhailine vaade kalurikülale

Sõja-aastail pöörduti arhailiste taluteemade poole, mis püüdsid näidata elu sellisena nagu see peaks olema, rahuliku ja muutumatuna, vaatamata keerulisele eluolule. Siingi teeb kaluripere oma igapäevatööd, viidates nii töö enda kui ka põlvkondade järjepidevusele. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli, teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman.

24. Tüdruk paadisillalt, Oskar Obsti maalil

Ants Laikmaa õpilase, Oskar Obsti realistlik pintsel on siin jäädvustanud tüdruku paadisillal, kes on tulijaid tervitamas või merele minejatele järele lehvitamas nii nagu vaataja seda hetke näeb. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli, teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman

 

25. Kojutulek 1877 aastal - Eduard von Gebhardt

See Eduard von Gebhardti maal on ilmselt loodud Vana-Vigala mõisa jaoks, kujutades noort rüütlit, kes näitab oma mõrsjale esimest korda nende ühist kodu. Teose soe poeetiline hingus pakub harvaesinevat visuaalset naudingut. Töö pärineb Haus Galerii 2021 kevadoksjoni kollektsioonist. Teose filmiline tõlgendus Nando Grancelli. Teksti autor Eero Epner, loeb Piia Ausman

1 2