Auction > Past > Haus Gallery

Haus Gallery 04.10.2019 00:00-31.10.2019 23:59

HAUS GALLERY'S AUTUMN AUCTION 2019

On Thursday, October the 31th at 8 PM at Haus Gallery

To sign up, please contact haus@haus.ee

OUR GOOD OLD LANDSCAPES
Piia Ausman

Landscapes, landscapes, nature – this is the theme of the autumn auction. I'm walking in the gallery and viewing the landscapes on the walls, browsing the catalogue and following with my eyes the contours of the roads on the pictures, wondering if I could have been to some of them. Little Estonia – all of us could someday stumble across any of your paths.

The landscapes in this catalogue carry the steps of the artists through more than a hundred years. Ants Laikmaa’s pitch black field in Võnnu, a farmhouse in the background – the field on this image is even more important than the building. Recently I visited Jäneda manor where I saw a display of 25 winning works of a photography competition, all of which depicted farms in the Baltic States. Crisp romance. The exhibition’s accompanying text put into words the essence of the farm worker, for whom, whether he is sowing or harvesting, the process of harvesting is more important than the crop itself. It is crucial to understand the rhythms and the power of nature, to get immersed in it, to play along and live it.

When looking at the landscapes created by Estonian artists, the ability to capture the essence of the land seems to be as natural as breathing. Whichever painting style or technique is being used, the mood and the emotion of the scenery is perceptible on a deeper level. Nature as an integral part of the local culture’s self-expression is a constant. Toomas Vint paints ideal landscapes to this day. His works are the example of how we should respect our environment, so that every human trace, building and construction could look like an organic part of its surroundings. Likewise, on Richard Sagrits’ seascapes from the 50s, the fishermen naturally blend into the color palette of the sea, the artist’s ability to deeply understand his subject matter is evident. Sagrits’ namesake Richard Uutmaa was also open to landscapes – especially to seascapes – throughout his whole career. Uutmaa and the sea have become synonymous in Estonian art. When Võerahansu, who was painting in Tartu and Southern Estonia, noticed the greens of the forest ranging from dark to silver, then Uutmaa observed the sea from pale to vibrant blue. Similarly, Andrei Jegorov loved to grasp the atmosphere of the space first rather than the composition. The two artists named Burman, father and son, combined cityscapes and landscapes with the sensitivity of the watercolor technique.

It’s no exaggeration that nature has inspired all Estonian artists in many manifestations and touches, be it a scenery stretching from one edge of the picture to another or a touch of a flower on a monochrome background, like Malle Leis did. In her works, blooms and fruits get a whole new dimension to their form and substance. Leis’ laws of nature are selfishly colorful personas in the best way possible, demanding the attention they deserve.

Nature and its abundant reality is certainly an important inspiration source for artists in terms of the technique. Much talked about light, shadows, styles, density or sparsity of the brush strokes, impasto or the lack of it – the depiction of nature provides plenty of opportunities for playing with all of that, in order to birth something with an independent value: a great artwork as the best concentrate of things seen and sensed at a moment in time. May these works be left to the viewer themself to experience, either as a moment on a wall of the gallery, as a story in the catalogue or a permanent piece in their own home.

Have a beautiful autumn of classical art!

SEE THE AUCTION CATALOGUE HERE (PDF)

Catalogue PDF

< back
(sold)Vestlus
1. Oskar Georg Adolf Hoffmann Vestlus 1874. oil, canvas 27 x 23.3 cm (framed) Starting price 5 300 Final price 6 600
(sold)Lorelei needmine munkade poolt / Cursing Lorelei by the monks
2. Johann Köler Lorelei needmine munkade poolt / Cursing Lorelei by the monks 1887. pencil, paper 101 x 113.5 cm (framed) Starting price 13 000 Final price 13 000
(sold)Maastik Võnnust
3. Ants Laikmaa Maastik Võnnust 1918. pastel, paper on cardboard 32 x 47 cm (framed) Starting price 4 900 Final price 6 000
(sold)Merevaade
4. Günther Reindorff Merevaade 1926. pastel, paper on cardboard vm 38 x 47.3 cm (framed) Starting price 2 900 Final price 6 300
(sold)Rannas
5. Rudolf Lepvalts Rannas 1926-1927. oil, canvas 55.5 x 63 cm (framed) Starting price 4 800 Final price 6 200
Roos ja teised lilled
6. Aleksander Grinev Roos ja teised lilled 1927. Watercolor, cardboard 44.8 x 45.6 cm (framed) Starting price 1 800 Final price
(sold)Pirita kloostri varemed
7. Voldemar Kangro-Pool Pirita kloostri varemed 1928. Pencil, paper vm 24.4 x 35 cm (framed) Starting price 1 200 Final price 1 200
(sold)Lilled
8. Nikolai Kull Lilled 1929. oil, cardboard 54 x 42 cm (framed) Starting price 2 200 Final price 2 200
Õu Hispaanias
9. Adamson-Eric Õu Hispaanias 1931. ink, watercolour, paper vm 19 x 32.5 cm (framed) Starting price 1 400 Final price
(sold)Emalõvi
10. Eduard Wiiralt Emalõvi 1937. Drypoint 22.7 x 17.8 cm (framed) Starting price 2 100 Final price 2 400
(sold)Kaameli pea (II seisund)
11. Eduard Wiiralt Kaameli pea (II seisund) 1938. soft-ground etching plm 39 x 30 cm (framed) Starting price 2 400 Final price 2 400
(sold)Vaade Pariisi lähistel
12. Jaan Grünberg Vaade Pariisi lähistel 1938. Monotype km 20 x 19.8 cm (framed) Starting price 1 100 Final price 1 100
(sold)Metsaserv
13. Günther Reindorff Metsaserv 1939. oil, cardboard tm 28.2 x 36.6 cm (framed) Starting price 1 400 Final price 6 700
Kaks akti
14. Kaarel Liimand Kaks akti 1932-1933. Ink, paper vm 35 x 21.2 cm (framed) Starting price 900 Final price
(sold)Tallinna motiiv Oleviste kirikuga
15. Aleksander Eisvald Tallinna motiiv Oleviste kirikuga 1930-1940. Oil, cardboard 47 x 35 cm (framed) Starting price 900 Final price 3 500
Kalurid rannal
16. Andrei Jegorov Kalurid rannal 1930-1940. Tempera, gouache, cardboard 33.6 x 48.8 cm (framed) Starting price 3 200 Final price
(sold)Kärdla võrgukuur
17. Aarne Miikmaa Kärdla võrgukuur 1940. oil, canvas 83 x 99 cm (framed) Starting price 13 000 Final price 23 600
Pajud varasügisel
18. Nigul Espe Pajud varasügisel 1942. Oil, plywood 30.5 x 39 cm (framed) Starting price 1 600 Final price
(sold)Tallinna vaade
19. Karl Burman (seenior) Tallinna vaade 1944. Watercolor (glued onto cardboard) 18 x 34.8 cm (framed) Starting price 1 400 Final price 1 500
(sold)Autoportree
20. Johannes Võerahansu Autoportree 1942. oil, plywood 26 x 19 cm (not framed) Starting price 1 300 Final price 1 650
Kartulivõtt
21. Lembit Saarts Kartulivõtt 1947. oil, canvas 91 x 67 cm (not framed) Starting price 2 400 Final price
Avar maastik heinasaadudega
22. Ülo Sooster Avar maastik heinasaadudega 1947. oil, cardboard 36.5 x 45.5 cm (framed) Starting price 4 200 Final price
Linnavaade
23. Eerik Haamer Linnavaade 1948. oil, canvas 46.2 x 55 cm (framed) Starting price 4 000 Final price
(sold)Kalanaised
24. Karin Luts Kalanaised 1949. Oil, canvas 66.5 x 73.5 cm (framed) Starting price 5 200 Final price 26 600
(sold)Stseen maskidega
25. Endel Kõks Stseen maskidega 1953. linocut 16 x 20 cm (framed) Starting price 700 Final price 700
(sold)Äikese eel
26. Richard Uutmaa Äikese eel 1953. oil, cardboard 49.5 x 69.5 cm (framed) Starting price 4 600 Final price 5 700
(sold)Vaikne ilm
27. Richard Sagrits Vaikne ilm 1953. Oil, cardboard 34 x 49 cm (framed) Starting price 3 800 Final price 5 500
(sold)Torm
28. Richard Sagrits Torm 1954. Oil, cardboard 50 x 70 cm (framed) Starting price 3 800 Final price 3 800
(sold)Kevad
29. Richard Uutmaa Kevad 1955. oil, canvas 35 x 50 cm (framed) Starting price 3 800 Final price 4 550
(sold)Kui ma olin väikseke
30. Märt Bormeister Kui ma olin väikseke 1956. Oil, cardboard 18 x 17.6 cm (framed) Starting price 800 Final price 1 050
(sold)Rannaküla
31. Juhan Nõmmik Rannaküla 1956. oil, canvas 49.5 x 60.5 cm (framed) Starting price 1 200 Final price 3 050
(sold)Südasuvi
32. Valdemar Väli Südasuvi 1956. oil, canvas 89 x 117 cm (framed) Final price
(sold)Kivine rand
33. Richard Sagrits Kivine rand 1957. oil, canvas 50 x 70 cm (framed) Starting price 4 200 Final price 5 200
(sold)Talu Karalast
34. Richard Uutmaa Talu Karalast 1958. oil, canvas 60 x 81 cm (framed) Starting price 5 800 Final price 8 000
Heinakoormaga talvisel teel
35. Karl Burman (seenior) Heinakoormaga talvisel teel 1959. Watercolor, canvas (glued onto cardboad) vm 15.3 x 24.2 cm (framed) Starting price 1 200 Final price
(sold)Natüürmort kummipuuga
36. Eugeni Noormägi Natüürmort kummipuuga 1950-1960. oil, canvas 66 x 57.5 cm (framed) Starting price 1 700 Final price 3 600
(sold)Karksi motiiv
37. Ado Vabbe Karksi motiiv 1944. oil, paper on cardboard 44.5 x 52.5 cm (framed) Starting price 8 500 Final price 20 700
Võrtsjärv
38. Linda Kits-Mägi Võrtsjärv 1960. Oil on canvas, cardboard 47 x 68 cm (framed) Final price
(sold)Kased
39. Raivo Korstnik Kased 1960. Oil, cardboard 25.2 x 35 cm (framed) Starting price 1 100 Final price
(sold)Kalasadam tormiga
40. Richard Sagrits Kalasadam tormiga 1960. oil, canvas 50 x 70 cm (framed) Starting price 4 300 Final price 6 900
Linnake mere ääres
41. Eduard Ole Linnake mere ääres 1961. Oil, canvas on paper 28.8 x 43.2 cm (framed) Starting price 3 600 Final price
Džässkvintett
42. Endel Kõks Džässkvintett 1961. Gouache lm 48.5 x 35.7 cm (framed) Starting price 1 600 Final price 3 050
(sold)Sirelid
43. Juhan Muks Sirelid 1961. Oil, cardboard 50 x 70 cm (framed) Starting price 1 800 Final price
(sold)Lõuna-Eesti maastik järvega
44. Johannes Võerahansu Lõuna-Eesti maastik järvega 1963. oil, cardboard 49.5 x 69.5 cm (framed) Starting price 3 800 Final price 3 800
(sold)Kiirguse valem
45. Endel Kõks Kiirguse valem 1964. Oil, canvas 55.3 x 46 cm (framed) Starting price 4 000 Final price 4 150
Natüürmort
46. Jüri Arrak Natüürmort 1965. Oil, canvas on cardboad 49.5 x 70 cm (framed) Starting price 3 600 Final price
Neiu sinise baretiga
47. Aino Bach Neiu sinise baretiga 1968. Monotype km 36.5 x 29.5 cm (framed) Starting price 1 900 Final price
(sold)Parandustööd linnas
48. Henn Roode Parandustööd linnas 1969. oil, cardboard km 43 x 61 cm (framed) Starting price 3 400 Final price 3 400
(sold)Vaade Raekojale
49. Valerian Loik Vaade Raekojale 1950-1970. Monotype, oil, paper km 50.5 x 37.3 cm (framed) Starting price 900 Final price 1 200
(sold)Krimm. Gursuff
50. Elmar Kits Krimm. Gursuff 1970. Oil, tempera, cardboard 40 x 49.5 cm (framed) Starting price 3 600 Final price 3 600
(sold)Öine Tallinn (Rataskaevu tänav)
51. Märt Bormeister Öine Tallinn (Rataskaevu tänav) 1971. oil, canvas 80.5 x 65 cm (framed) Starting price 1 600 Final price 3 000
(sold)Talulapsed
52. Johannes Võerahansu Talulapsed 1976-1977. Charcoal pencil, paper 59.3 x 77 cm (framed) Starting price 2 600 Final price
(sold)Talvine taluvaade
53. Märt Bormeister Talvine taluvaade 1988. oil, carboard 50 x 80.5 cm (framed) Final price
(sold)Õhtu
54. Alo Hoidre Õhtu 1989. Oil, cardboard 79.5 x 99 cm (framed) Starting price 2 800 Final price 2 800
(sold)Merineitsi
55. Edgar Valter Merineitsi 1970-1990. Acrylic, masonite 36.8 x 30.5 cm (framed) Starting price 1 400 Final price 1 400
(sold)Uni kalast
56. Jüri Arrak Uni kalast 1992. Oil, canvas on cardboad 71 x 100 cm (framed) Starting price 4 300 Final price 4 300
(sold)Suveöö III
57. Malle Leis Suveöö III 1993. oil, canvas 90 x 90 cm (framed) Starting price 5 800 Final price 5 800
(sold)Naine tuviga
58. Evald Okas Naine tuviga 1994. Felt tip pen, sanguine, paper lm 65 x 50 cm (framed) Starting price 1 200 Final price 1 300
Linnapark
59. Toomas Vint Linnapark 2000. oil, canvas 55 x 70 cm (framed) Starting price 3 800 Final price
(sold)Kirjutuslaua valvur
60. Peeter Mudist Kirjutuslaua valvur 2005. bronze 19 9 x 21 cm (not framed) Starting price 3 400 Final price 3 400