Näitused > Käesolev > Haus Galerii

ok_na_418.jpg

Haus Galerii 20.06.2017-12.08.2017

Raija Nokkala, Katja Mesikämmen, Jüri Mildeberg

Tähistamise aeg

Soome kunstnike Raija Nokkala ja Katja Mesikämmeni ühisnäitusega „Tähistamise aeg“ sobib sümboolselt tähistada nii Soome Vabariigi 100. juubelit, südasuve kui ka elu üldiselt ja iga üksikut hetke selles. Naivistlikus võtmes värviküllast näitust täiendab eesti kunstnik Jüri Mildebergi teemakohane installatsioon.

„Eelistame luua maale, mis on täis elu, rõõmu, õnne ja tähistamist,“ selgitab Raija. Meie loomingu tuumsõnumiks on, et igaüks meist peaks võtma sellest kõigest maksimum - et isegi esmaspäeviti on võimalik tähistada elu, isegi halvimal päeval paistab päike meie hinges, kui me laseme sellel juhtuda.“ Alates 2007. aastast on Raija ja Katja korraldanud koos 1-2 näitust aastas, see annab neile mõlemale palju enamat kui näituse tegemine üksinda: häid mälestusi, energiat, rohkem ideid ja inspiratsiooni. Hiljuti kuulsid nad Jüri Mildebergist ja tundsid, et kolmekesi koos Eestis näituse ülesseadmine oleks veelgi inspireerivam.

Raija Nokkalatundeidäratavad, naivistlikud tahvelmaalid on alati armastatud ja tema pilte leidub ka postkaartidel, kalendrites ja kingikarpidel, tema kunst on olnud näitustel nii kodumaal kui paljudes kunstigaleriides üle maailma. Nokkala on koos oma abikaasaga rajanud Uusikaupinkusse ka „Pilvelinna“, Soome ainsa naivistliku kunstimaja, mis on ühtlasi neile ka koduks. Pilvelinna sinise raudvärava taga avaneb imeline maailm, 250 ruutmeetrine maja on maalitud ja kaunistatud aardekirstuks, kust igal hetkel leiab vaatamiseks midagi uut ja kus leiduvad pildid räägivad lugusid tõelisest elust.

Katja Mesikämmenon erialalt käsitööõpetaja ning õppinud lisaks kolm aastat Pori kunstikoolis, esinenud arvukalt näitustel nii Soomes kui välismaal. Tema tööd on mängulised ja lõbusad  hetkvõtted ümbritsevast elust. Vahetud ja ehedad teosed räägivad elu positiivsest poolest, võimest näha maailma muretu lapse silme läbi. Optimistlik lähenemisnurk toob naeratuse näole. Tema maalid räägivad lugudest, kus on lootust, ja nende žanriks on rõõmus kollektiivne muinasjutulikus. Maalide taustal võib olla linn, park, liuväli või kasvõi Veneetsia turg, atmosfäär on tihe ja elav, kuid samas rahulik, pehme ja sügav.

Jüri Mildebergituntakse eelkõige illustraatori ja kujundajana, kes on võitnud mitmeid auhindu. Tema fantaasiamängud, asjad ja nende omavahelised seosed on ühteaegu lihtsad ja iseenesestmõistetavad, ent alati üllatuslikud. Oma loomingus tegeleb ta läbivalt “pisiasjadega, mis omavad tähtsust”, käsitleb täiskasvanute maailma läbi lustliku, isegi lapseliku prisma, tema teatud määral muinasjutulikus lähenemises peituv huumor ei ole kunagi irooniline egaparastav, vaid alati soe ja siiras. Mildebergi looming on tuntud eelkõige küll Eestis, aga väga suurel määral ka Soomes.

< tagasi