Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 13.02.2008-16.02.2008

Kadri Alesmaa, Peeter Allik, Toomas Altnurme, Merike Estna, Kadri Kangilaski, Laurentsius, Marko Mäetamm, Mall Nukke, Reiu Tüür, Jaak Visnap, Jasper Zoova.

Armastus 21.sajandil

Armastus 21. sajandil on järjekorras teine Eesti Litograafiakeskuse poolt välja antud litograafia mapp, mis koondab endas kaasaegse eesti kunstnike nägemusi armastusest ja selle võimalikkusest 21. sajandil.

“Armastus 21. sajandil“ on järjekorras teine Eesti Litograafiakeskuse poolt välja antud litograafiamapp, mis koondab 11 eesti kunstniku nägemust armastusest ja selle võimalikkusest 21. sajandil. Suuremõõtmeliselt ja  värviliselt  manifesteerivad kunstnikud litograafiatehnika elujõulisust siin ja praegu. Erakorraliselt osalevad projektis  ka need kunstnikud, kes harilikult graafika meediumis ei tööta.



Kunstilises plaanis moodustub töödest kokku esinduslik tervik kaasaegset eesti armastuskunsti (kui selline asi üldse veel eksisteerib). Kõik tööd valmisid Eesti Litograafiakeskuse litopressi all viimase paari kuu jooksul spetsiaalselt mapi jaoks. Tööd on maksimumsuuruses, mis litokivi võimaldab ning tiraaž on igal lehel 65.
Pärnust pealinna kolinud Eesti Litograafiakeskuse eestvedajatel Jaak Visnapil ja Kadri Alesmaal värvendas graafikakausta koostades idealistlik mõte – tuua kunst rahva sekka. Kunstitarbijate hulgas valitseb üldine mentaliteet, et kunst ei jõua vaatajani, sest keerulistest kunstikontseptsioonidest ei saada lihtsalt aru. Armastus, mis siinse litokausta teemaks valiti, on piisavalt lihtne, mitmetimõistetav, müstiline, laiahaardeline ja keeruline, et puudutada pea iga inimest. Kunstnikud panid paberile oma ausad, impulsiivsed, läbitunnetatud nägemused. Iga vaataja leiab töödest just selle, mis tema hinge või olemust kõige selgemini kõnetab. Ja külmaks ei jäta tööd mitte kedagi. Graafikakogumikku võib võrrelda sotsioloogilise uurimusega armastuse tähendusest kunstnike jaoks. Võib vaid mõelda, mida mõtlevad inimesed, kui nad leiavad mapi näiteks 22. sajandil. Kas armastuse keel on universaalne ka saja aasta pärast? Aga lõpetagem positiivselt - „Elagem tulevikule ja armastusele 21. sajandil” nagu on Reiu Tüür kirjutanud.

J. Visnap 'Baltikett 2008'

Litograafiakeskus ja ArtDepoo tänavad Eesti Kultuurkapitali, Eesti Kultuuriministeeriumit, Livikot, AS Rovexit, Rain Lõhmust, Erki Kilut, Eesti Kunstnike Liitu.
Rohkem pilte presentatsioonist saab vaadata siit.
Eesti Ekspressi mapi presentatsiooni kajastust siit.

copy: Eesti Ekspress Annika Haas


copy: Eesti Ekspress Annika Haas

copy: Eesti Ekspress Annika Haas



copy: Eesti Ekspress Annika Haas

< tagasi