Näitused > Toimunud > SEB GALERII

SEB GALERII 03.07.2002-05.08.2002

UNO ROOSVALT

VEEPIIRIL

Eesti Ühispanga näitusesaalis tähistatakse kesksuve!

Haus Galerii eksponeerib seekord Eesti Ühispanga galeriis tuntud õppejõu ja maalikunstniku Uno Roosvalti suviseid maastikke.


Uno Roosvalt on kaasaegses kunstipildis üks väheseid järjekindlalt maastikumaali viljelevaid kunstnikke. Tema maalilaad on isikupärane. Roosvalti tihti tugevates, ekspressiivsetes, ent vastandina ka õhkõrnalt valkjates toonides abstraheeritud maastikud on jõulised. Kunstnik keskendub enamasti vaid üksikule teda võluvale motiivile, maalides selle loodusest ajendatud emotsioone üldistavaks suurejooneliseks maastikuks.

 

Kui Roosvalti maastike mõjujõudu on rõhutamas suured formaadid, siis Eesti Ühispanga näitusetööde hulgast leiab ka väiksemaid. Tööd on tehtud kunstnikule juba aastaid omasel meetodil. Tema maalid valmivad ateljees, ent nende motiivistik pärineb otse loodusest, kus tööde algmaterjalina on eelnevalt valmivad joonistused ja fotod. Tegemist on 2002. aastal valminud õlimaalidega, mille aines pärineb Väike-Pakrilt, Paldiskist ja kunstniku elukoha, Maarjamäe ümbrusest.

 

Töid ühendab läbivana, nii nagu märgib ka näitusepealkiri, veepiir. Roosvalti maalidel mõjub veepiir kui ajatu dekoratsioon, mille taustal loodus lavastab oma olemise suurt etendust - tema tegelased piltidel oleksid kui hetkeks seisatanud, et jäädvustada episoodidena looduse üksikuid meeleolusid.

< tagasi