Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 10.08.2010-29.09.2010

Mall Nukke

Rah(v)anäod

Kes nad tegelikult on? Need, kes on saanud meie varsti kaduvikku vajuva Eesti Krooni sümbolnägudeks?

 

Näituse materjal on tasapisi juba teist aastat järjest valminud. Ent mõte on lihtne (nagu ikka minu teoste puhul). Võim või Vaim?
Mind on alati köitnud narratiivsused. Antud juhul Raha ja Kultuur. Kahjuks ei ole nad kunagi tõsiseltvõetavat paari moodustanud.
Et mis seost Rahamaailmal Kultuurimaailmaga muud on kui luuletajate, kunstnike, kirjanike näod kupüüridel?
Nende inimeste seos finantsmaailmaga oli keeruline või siis olematu. Tavakodanikena pidid nad omas ajas elades palehigis igapäevast leiba teenima või olid siis ülalpeetavad. Nemad on „rahanäod“ ehk siis ka „rahvanäod“, inimesed tavaliste seast, keda ajalugu on eriliseks tõstnud.

 

Kummaline, et seal (siis rahatähel) ei leidu ühtegi poliitikut, riigiametnikku, kinnisvara ärimeest, aktsiate suuromanikku. Viimased on ju meie riigi superstaarid?
Nende elu üksikasju teab iga viimane kui kodanik, kas või läbi ajakirjandus. Nemad sobiksid paremini säärase transiidimaa nagu Eesti rahvuslikku raha esindama.
Eesti on alati kaupmeeste maa olnud. Kultuurihäll pole siin tihti kiikunud.

 

Liiati ongi mõistetav, et nii iganenud kujutistega rahad eemaldadakse, kroon kaob aasta lõpuks. Lisaks ka tavainimese huulilt koidula ja jakobson.

 

Kultuur ei ole enam ammu moes. Nii et mis meil nendest mineviku varjudest? Kui palju nad ikka tänapäeva suudavad mõjutada?
Senini suutsid, kui olid rahanäod.
Kaasaegsesse toore kapitalismi maailma ei sobi romantilised visionäärid.

 

Puu kõrgust näed alles siis, kui ta on maha raiutud. Minu näitus on eemaltvaade Eesti oma rahale, mõtisklusele selle sümboolika üle.

 

Mall Nukke

 

 

 

Näitus jääb avatuks kuni 17. septembrini

 

< tagasi