Näitused > Toimunud > ArtDepoo

ArtDepoo 01.12.2010-15.01.2011

Kari Bie Erenurm, Merike Estna, Sirli Hein, Stina Kasemägi, Alice Kask, Kristi Kongi, Eda Lõhmus, Maarit Murka, Marta Stratskas, Maris Tuuling, Karin Allikas

GIRL POWER

Noore ja kaasaegse kunsti galerii ArtDepoo lõpetab käesoleva aasta näitusega „GIRL POWER“.

 

Eksponeeritud on üheteistkümne  naiskunstniku teosed, keda seob koostöö ArtDepooga.
 

Püüame lahti mõtestada küsimust, kas sugu määrab kunsti tulemuse?  Kas teoses kajastub, kummast soost on tema autor – naine või mees? Kas naiskunstnike väljenduslaad on  vaadeldav läbi naisega stereotüüpselt seostatavate omaduste või mitte? Kas näitusesaali astudes on tuntav, et pildid on tehtud naiste poolt? Kas on mingid määratlematud alateadlikud vibratsioonid, mis panevad seda või teist teost vaadates tunnetama naiselikku energiat?

 

„Girl Power“ on väljend, millega tekivad erinevad assotsiatsioonid. Kellel kuidas?!

Kelle jaoks on selles midagi pealetükkivat, kelle jaoks midagi võimukat, kelle jaoks midagi seletamatult salapärast, mis mõjub läbi mõistusega püüdmatu. On naisi, kellest me möödume ükskõikselt ja on naisi, kellest me ehk ei saagi mööduda. On kunstiteosed, mis panevad meid õlgu kehitama ja teosed, millelt ei saa pilku pöörata.

 

Üheteiskümne naismaalija teosed ArtDepoo seintel kutsuvad esile erinevaid emotsioone, kuid ükski neist ei peaks jätma ükskõikseks, ühestki neist üheteistkümnest ei peaks saama mööduda ükskõikselt.

 

Ehk siis suhestugem hetkeks kunstiga läbi naismaalijate pilgu, kindla teadmisega, et valikud on tehtud sooprintsiibil ja mõelgem, kas kunst sellisena on teistsugune või siiski sama. Kas loojal on sugu või väljendab looja meile sootuna midagi, milleni meie endi silm ei puutu, jäädes seejuures alati ja üksnes loojaks.

 

Kuidas arutlevad sel teemal meie naismaalijad ise, saab juba näitusesaali seinte vahel täpsemalt lugeda. Igaüks neist on galerii palvel pannud hetkeks pintsli kõrvale ja kirjutanud üles omad mõtted ja enesemääratlused – kirjad kui katked, mida näituse ajal piltide kõrvale lugeda võib.

 

 

1. Kas kunstiga tegeledes määratled ennast naisena? Kas see on üldse küsimus Su jaoks või on kunst ilma soota looja eneseväljendus sõltumata sellest, kas maailb naine või mees?
2. Kas naise poolt maalitud töödes on midagi nähtavalt teisiti, kui meeste poolt maalitud töödes?
3. Milliseid assotsatsioone tekitab Sinus väljend “Girl Power”?


 

Näitus jääb avatuks kuni 15. jaanuarini

< tagasi