Näitused > Toimunud > SEB GALERII

SEB GALERII 22.12.2010-04.02.2011

Christel Allik

Õli ja veega

Näitusel eksponeerib kunstnik valikut viimasel paaril aastal valminud õli- ja akvarellmaale. Tema hoogne ja emotsionaalne maalilaad ning spontaanne värvikäsitlus väljendub isikupäraselt mõlemas tehnikas. Kuigi Alliku looming on ikka ja alati olnud inspireeritud loodustemaatikast, on seda väga keeruline žanriliselt piiritleda „maastikuks“ või „lillemaaliks“ – tema lähenemine balansseerib pigem tõepäraselt väljaloetava ja tunnetusliku piirimail. Seekordse näitusega keskendub kunstnik talle omase sisemise hingestatusega akvarelli ja õlimaali tõelise olemuse uurimisele:

 

“Õli ja vesi ehk õlivärv ja akvarell on minu jaoks nagu kaks erinevat isikut, kellega lõuendil/paberil käib vestlus, läbirääkimine või lahing. 
ÕLI ja VESI – need on kaks eri maailma.

Õli(värv) on otsekohene ja temperamentne, endas kindel, kuid siiski leplik. Õlivärv vallutab, haarab, mässib endasse, vaimustab nii, et unustad korraks hingata. Ta ehib end vanema ja väärikama õigusega. Õlivärv on kuninglik.
Võiks öelda, et ta on nagu pasta Bolognese punase veiniga, kauge ajaloo ja sügavate juurtega, rikkaliku olemusega. Ta püüdleb täiuslikkusele.

Akvarell on leebe ja õrn, tabamatu ja salalik, ja tema sõna jääb viimasena peale.
Akvarell mängib – sa arvad, et sina maalisid pildi, tegelikult on vastupidi. Selles maailmas on ruumi, hingamist ja õhku, juhtub, et tema maailmas eksid ära.
Temaga tegelemine nõuab delikaatsust, sest ta võib käituda ettearvamatult.
Akvarell on nagu meega taimetee talvisel ajal, see meenutab midagi kauget ja paneb igatsema.

Kuna ÕLI ja VESI ei saa omavahel läbi, olen MINA sunnitud kahestuma.”

 

Christel Allik 

< tagasi