Näitused > Toimunud > Haus Galerii

ok_na_557.jpg

Haus Galerii 08.08.2023-08.09.2023

RENE KARI

TEINE VAADE

Rene Kari loomingu esteetika on unikaalne. Kunstniku puhtad väljapeetud maalimahud ja kontuuridega ümbritsetud värvipinnad modelleerivad peenetundelisi kogemusruume. Kontrastidele ülesehitatud kompositsioone saadavad kumavate valguste kaugused.

Pealtnäha abstraktsed, üksteisesse voogavad, lineaarsed või pehmed kujundid peidavad erootilisi vorme, näides kohati maastike, kohati merede või pilvedena taevajoonel. Kari on jäänud truuks teatud värvikombinatsioonidele, varieerides ülipeene pintslitöö tulemusel siniseid, rohekaid ja hõõguvpunaseid filigraanselt puhaste varjumängudega maalipindu. Tema laitmatu tehnika laseb aimata vaid pintsli puudutust, mitte jälge. Rene Kari maalilooming on kui matemaatilise täpsusega koostatud programm emotsioonide dünaamikast, mida erinevate, meid ümbritsevate vormide vaatlemine esile kutsub. Neis töödes on kõik ühteaegu nii liikumises kui ka staatiline, teoreetiline ja kalkuleeritud, ent samas kandes otsekui stiihia seletamatult kaasakiskuvat energiat.   

Näitus „Teine vaade“, koondab Rene Kari kõige uuema ja äsjavalminud maalide seeria. Lisaks Karile iseloomulikele maalitehnilistele mängudele viitab näituse pealkiri aga ka taaskohtumistele mineviku hetkedega, heitmaks neile teise pilgu. Maalid on saanud juhuse tahtel inspiratsiooni Kari enda kunagi valminud kahest teosest. Uues esitluses kätkevad need kunstniku ümberhindavat ja ümbermaalivat pilku – nii kunagi loodud töödele kui ka elule enesele...

Rene Kari kõneleb näituse saamisloost lähemalt: „Mõnda aega tagasi läks mul vaja paksema paberi tükikesi. Selleks sobisid minu vanade maalide postkaardid, mida ma lõikusin ­– juhuslikult hakkas mulle silma üks neist tükikestest, mis mõjus korraga nagu omaette kompositsioon, nagu tervikmaal. Huvi pärast sorisin tükkides veelgi ja leidsin hulganisti inspiratsiooni. Need fragmendid ajendasid mind looma uusi töid. Kahe lõigutud postkaardi katkete ainetel valmis rida maale, mis minu arvetes väärisid näitusena eksponeerimist. Üllatasin ennast seesuguse tagasipöördumisega oma kunagiste tööde juurde, mis ühelt poolt oli juhus, ent teisalt kinnitab fakti, et vaade minevikku ei ole ainult kunagine mälestus, vaid võib loominguliselt lähenedes anda tõuke täiesti uutele tulemustele ja väärtustele.“

René Kari esineb näitustel juba 1970ndate aastate keskpaigast, pühendudes maalile ja alustades samaaegselt ka hellenistlikke iluideaale kandva kehaprojektiga (hilisemad fotoekspositsioonid „I'm 50, 60, 70 and I like it“), millest on tänaseks saanud Kari elukunst, mil ta vormib iseendast „skulptuuri“. Kunstniku suhtumine oma kehasse on samaväärne tema suhtumisega maalidesse. Mõlema puhul pürgib autor vormide täiuslikkuse poole. Kui kehaprojektis on Kari töövahendiks tema enda mehekeha siis maaliloomingus keskendub autor pigem naisele, peites selle diskreetselt ja aimatavalt filigraanselt teostatud abstraktsesse maastikku.

Tänaseks on Karist saanud eesti moodsa kunsti klassik, kelle loominguline käekiri on selgelt eristuv ja sisukas ning kelle teosed on leidnud koha mitmetes mastaapsetes kunstikollektsioonides. Haus Galerii teeb koostööd kunstnikuga pikki aastaid, väärtustades tema teosed ka eesti moodsa kunsti klassika oksjonite valikus.

< tagasi