Näitused > Toimunud > Swedbank

ok_na_567.jpg

Swedbank 28.11.2023-01.03.2023

VILEN KÜNNAPU

MINU LINN

Arhitekt ja kunstnik Vilen Künnapu tähistas 2023. aasta suvel oma 75. juubelit, mis tõi tema loomingu veelgi enam fookusesse. Haus Galerii korraldas suve lõpul tema juubelinäituse ning laiendab selle siinses kultuuriruumis fenomenaalse persooni kunstiteemat nüüd ka Swedbanga ruumidesse.

Vilen Künnapu (1948) on tuntud kultusliku arhitektina, kes hakkas maalimisega nähtavalt ja järjekindlalt tegelema vaid kümmekond aastat tagasi, ometi on visuaalkunst olnud paralleelrajaks tema arhitektiameti kõrval alati. Lisaks täna tuntud maalidele on Vilen teinud ka assamblaaži, kollaaži ja joonistusi. Märkima peaks tema kirjandustegevust ja eriti rõhutama pikaajalist tööd teeneka õppejõuna mitmetes Eesti ja Skandinaavia ülikoolides. Künnapu atraktiivne, mitmekülgne ja talendikas natuur on siinses kultuuriruumis märgiline ja ka rahvusvaheliselt tähelepanu all. Künnapu julgeb liikuda omamoodi ja teistmoodi. Maalides on kunstnik intuitiivne ja energeetiline. Vormiliselt tegeleb ta sama probleemikäsitluse ja töövõttestikuga nagu arhitektuuriski, loob oma isikupärast linna. Vileni maalid kujutavadki peamiselt linna, kus valitseb õnnelik naivism, puhtad lapselikud värvilahendused ja arhitektuuriline eklektika. Künnapu elustab oma stiilis ajastute piirideta ideeruume, kasutades linna ja eriti kodulinna Tallinnat märgilise inspiratiooniallikana.

Privaatpanganduse osakonnas eksponeeritakse tosinkonda Vilen Künnapu linnateemalist maali. Talvehallis ilmas, millele avaneb pangaakendest panoraamseid vaateid, mõjuvad Vilen Künnapu rõkkavalt kirkad linnamaalid elevust tekitava kontrastina. Ekspressiivsed hoonete massiividega maalid põimuvad arhitekti joonistelt tuttavlike piirimärkide ja ristumisjoontega ning siin-seal ka põhjamaa mütoloogias figureerivate kujunditega nagu kalad või linnud, luues isikupärase müsteeriumi. Vilen Künnapu kutsub vaatama harjumuspärast teisiti ja nägema ühesena võetavat märksa võimalusterohkemalt, julgustades igaüht interpreteerima ruume ja maailmu omal loomingulisel moel. Künnapu läbi aegade avangardne mõttelaad nii arhitekti kui kunstnikuna on atraktiivne ja inspireeriv. 

Näitus Swedbangas jääb avatuks kuni 1. märtsini 2024.

Näituse kuraator: Piia Ausman 

Haus Galerii

www.haus.ee

< tagasi