Näitused > Toimunud > SEB GALERII

SEB GALERII 13.08.2003-12.09.2003

TIINA TAMMETALU ja JAAN PAAVLE

Nägijad

Tiina Tammetalu ja Jaan Paavle esimene ühisnäitus tegeleb rituaalsete ning ürgsete elementidega.

Tiina Tammetalu (1961) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia maali erialal ning teinud raamatukujundusi, installatsioone, loonud videoteoseid. Viimase seitsme aasta jooksul on Tammetalu korduvalt astunud üles projektiga “Eesti maastikud”.Ühispanga Galeriis eksponeerib Tammetalu maale, mille loomisel on lisaks värvile kasutatud ka maapinnast võetud elemente. Siin on ürgset jõudu ja sisendavaid rütme, meditatiivseid värvimaastikke ja irooniaga tembitud genius loci uurimist. Autori sõnul huvitavad teda koloriidid ja värvinüansid, mida maapind taevast peegeldades pakub.

Jaan Paavle (1940) on lõpetanud ERKI keraamikuna, ent kogunud tuntust peamiselt oma perfomance’itega ning videoteostega. Viimase kümnendi jooksul on Paavle teinud aktiivset koostööd rahvusvaheliselt ehk nimekaima eesti kunstniku Jaan Toomikuga.Käesoleval näitusel pöördub Paavle tagasi tarbekunsti juurde, kasutades keraamikat ettekäändena jõuliste skulptuuride loomiseks. Tema teoseid iseloomustavad autori sõnul märksõnad “metafüüsilisus”, “dünaamilisus” ja “maalilisus”. Kõik tööd tegelevad arhailiste jõustruktuuridega: tuli, valgus, pimedus. “Olen oma tööd teostanud eurooplasele harjumatus kirkas kontrasteeruvas värvigammas,” ütleb Paavle. “See toob teravamalt ja selgemalt välja valguse ja pimeduse koosmängu.”

Tiina Tammetalu maalid ja Jaan Paavle skulptuurid muudavad näitusesaali omamoodi kummastavalt mõjuvaks, ent tervilikuks ruumiks, kus viibides eksisteerivad ühteaegu ja võrdväärselt nii reaalne kui tunnetuslik maailm. 

< tagasi