Näitused > Toimunud > Haus Galerii

Haus Galerii 11.05.2004-11.06.2004

EDA LÕHMUS

Maalid

Noore maalikunstniku Eda Lõhmuse uued tööd.

Eda Lõhmust (1978) on juba eelnevalt nimetatud serva peal seisjaks, kes ei haagi ega haaku hästi ühegi noorema Eesti maalikunsti suunaga. Ta seisab üpris kaugel nii “uusmetsikutest” kui ka hüperrealismi uuest lainest, nii kontseptuaalsetest projektidest kui ka popikeelest. Raske on leida isegi moodsa kunsti klassikute seast kedagi Lõhmuse kõrvale. Peeter Mudisti hilised akvarellid ehk?

Abstraktse maali näib olevat korraga nii kõige kergem kui ka kõige raskem analüüsida. Ühelt poolt võime siia toppida pea kõiki pähetulevaid mõtteid ning teatud vormivõttest, teatud lahenduskäigust leida ikkagi ratsukäigu, mis meie valikut õigustab. Ent teisalt – kui sa saad öelda kõike, ei saa sa öelda midagi. Ja Lõhmuse tööde kohta saab öelda tegelikult üpris vähe, ning seegi vähene on tõtt öelda puru silma ajamine.

Ühe niidi võiksid meile anda pealkirjad: “Puu”, “Puude vahel”, “Metsas”, “Metsa sees”, “Hall järv”, “Järvel”. Loodus, eks ole? Siit edasi: kui inimene vaatab loodust, ei ole enam tegemist ausa, vahendamatu, siira vaatamisega. Kuidas ta ka ei püüaks, mingid kultuurilised nähtused hakkavad ikkagi läbi kumama – teatud viisid, kuidas meid on õpetatud loodusele vaatama. Ja kui inimene püüab kultuuri kaudu vahendatud looduse veel lõuendile viia ehk looduse kultuuri topeltnelsonisse võtta, siis saame pahatihti lihtsalt looduspildi, mis ei kõnele meie ega loodusega. Eda Lõhmus ei lase sellel juhtuda. Ta on keeldunud otsustavalt “looduse kujutamisest”, veelgi enam – Lõhmus on keeldunud isegi meisse istutatud mustrite jälgimisest. Ta teeb eduka katse leida taas see puutumatu tuum, see, mis ütleks meile, kuidas asjad tegelikult on. Päikeseloojang, värvide möll ja luiged selle ees, ütlete teie? Hall järv, eksinud punakas triip, kurv keset järve ütleb teile Lõhmus. Ja tal on õigus. Need on maalid aistingutest, sõnastamisvõimaluseta lõhnadest, kadunud värvidest. Vahel sekkub siia mõni üksik äratuntav objekt, mõni paadisild näiteks, ent Lõhmus ei lase end eksitada. Tema maale ei ole kusagil looduses varem antud, need sünnivad iga kord “siin ja praegu”, Lõhmuse ja kes teab, mille vahel. Need on tööd, mida me ei saagi kusagil varem näinud olla. Ega ka hiljem.

< tagasi